STEUN HET KANT-EN-KLARE PLAN VAN ONZE ZORGPROFESSIONALS
“Hoe staat het er nou voor met Bronovo?”
STATUS
BRONOVO
Op dit moment staat Bronovo gedeeltelijk leeg en is het voor een ander deel in gebruik als weekziekenhuis voor planbare zorg. Er lijkt niets aan de hand, maar in april is er een bod uitgebracht op Bronovo door de heer Chris Oomen. Hij wil het ziekenhuis als netwerkziekenhuis voortzetten en heeft zelfs toegezegd eventuele tekorten gedurende vijf jaar bij te passen. De HMC voorzitter van de Raad van Bestuur antwoordde direct dat Bronovo niet te koop is. Daarover is veel verwarring ontstaan omdat in de laatste drie jaarrekeningen van het HMC staat dat Bronovo wordt afgestoten of verkocht. Bovendien is er het Comité Park Bronovo, gericht op het bouwen van 300 appartementen en een gezondheidscentrum, na de sloop van Bronovo.
Onlangs is daarom de Stichting “Houd Bronovo Open” (HBO) opgericht met het doel een netwerkziekenhuis, met 24/7 spoedzorg en IC, te behouden. Op een van de bijeenkomsten, die HBO organiseerde, meldde de RvB voorzitter van het HMC dat er achter de voorgenomen verkoop een komma staat en nog geen punt. Daardoor niet gerust gesteld, zette HBO Bronovo op petities.nl en binnen luttele dagen waren er meer dan 4000 ondertekenaars. Verder is HBO in gesprek met de belangrijkste ziektekostenverzekeraars, de huisartsen rondom Bronovo, de politieke partijen en de wijkverenigingen.
Hart voor den Haag heeft twee pro Bronovo moties ingediend in de Haagse gemeenteraad. Tegen de eerste motie in begin oktober stemden de VVD, het CDA, D66, de PvdA en Groen Links en dat heeft voor veel onrust gezorgd. Veel leden van deze partijen hebben hun vertegenwoordigers terug gefloten en dat heeft tot gevolg gehad dat de tweede motie, die Hart voor den Haag begin november indiende, unaniem is aangenomen. De gehele gemeenteraad van den Haag verklaart zich voorstander van het behoud van Bronovo. Maar B&W heeft nog niets gedaan om gevolg te geven aan dit standpunt.
Bij de gemeente is er onzekerheid over wat de gemeente eigenlijk kan doen als het om Bronovo gaat. “We gaan er niet over” zei de Haagse VVD wethouder, maar dat blijkt toch niet juist. Artikel 2 van de Wet Publieke Gezondheid draagt B&W op om de samenhang tussen de publieke gezondheidszorg en de curatieve te bevorderen en de pandemie heeft ons zeer pijnlijk geleerd wat er gebeurt nu
die samenhang ontbreekt. Maar de wet zegt ook dat B&W de gezondheidsaspecten moet bewaken bij bestuurlijke beslissingen en voor het slopen van Bronovo zijn veel bestuurlijke beslissingen nodig en daaraan kleven ontegenzeggelijk aanzienlijke gevolgen voor de gezondheidszorg.
Over de ziektekostenverzekeraars valt te zeggen dat DSW voorstander is van het behoud van Bronovo. CZ en Menzis zijn tot nu toe tegen. Achmea geeft nog geen duidelijkheid. Menzis en VGZ zijn in botsing gekomen met de RvB van het HMC omdat deze verzekeraars geen contracten willen sluiten als het HMC niet bereid is om draconische bezuinigingen door te voeren. De RvB heeft daarom verzekerden op geroepen om bij deze verzekeraars te vertrekken en te kiezen voor een andere verzekering. Op social media is te zien dat velen overstappen naar DSW. Cliënten die bij VGZ en Menzis blijven moeten er rekening mee houden dat ze een deel van de ziekenhuiskosten zelf moeten betalen, aldus de RvB van het HMC.
De wijkverenigingen zijn onverdeeld. De Wijkvereniging Benoordenhout is vóór. Die van het Bezuidenhout en Scheveningen hebben zich eveneens voorstander getoond en de Vrienden van Wassenaar deden dat ook.
Een belangrijke factor in het debat is de Facebookgroep “Bronovo MOET Blijven” die actief is met meer dan 5000 leden. BMB zond brieven aan de gemeenteraad, B&W en aan de informateurs waarin het behoud van Bronovo werd bepleit. BMB meldt de dagelijkse actualiteiten.
Het HMC ten slotte is nog doende met het maken van een strategisch bouwplan, maar dat doet voorlopig niets af aan het al jaren uitgesproken voornemen om tussen 2022 en 2024 Bronovo af te stoten. Het plan zal waarschijnlijk passen in het financieel kader, maar de vraag blijft of het ook past bij de groei van de bevolking met 100.000, een verdubbeling van het aantal ouderen, het nieuwe zorgconcept waar de WRR voor pleit, de lessen uit de pandemie, de lastige bereikbaarheid van de andere HMC ziekenhuizen, de vele jaren durende vernieuwbouw van het Westeinde, doch bovenal de zorgbehoefte van de burgers van den Haag en omliggende gemeenten.
Namens het bestuur van de stichting Houd Bronovo Open,
Leo Smits
13-12-2021